יצחק נבון
חי בספר
כחלק מהנצחת מורשתו החשובה של הנשיא יצחק נבון, פועלת העמותה להפצת ספרים המאגדים את כתביו, יצירותיו, נאומיו וסיפור חייו, ולהנגשתם לציבור.
כל הדרך - אוטוביוגרפיה
"אין זה ספר היסטוריה ולא ספר של וידוי, אלא סיפור חיים של אדם שלמזלו חי בתקופה היסטורית בתולדות עם ישראל וגם זכה להשתלב במידה מסוימת במעשים הגורליים."
מתוך ההקדמה לספר.
יצחק נבון, הנשיא החמישי של מדינת ישראל, הוא אחת הדמויות המשפיעות בדברי ימי הציבוריות הישראלית: יליד ירושלים, הנמנה עם מגיניה ערב הקמת המדינה, איש אמונו של דוד בן-גוריון, ומי שמזוהה אולי יותר מכול עם הרצון להגביר את קירוב הלבבות, את הדו-קיום בין יהודים לערבים ואת הלכידות הלאומית בקרב כל מרכיבי הרקמה העדינה המחברת את אבני הפסיפס האנושי בישראל.
זהו סיפורו של איש מעש שפעל לביעור הבערות ולגישור על פני הפערים בין שכבות האוכלוסייה; איש רוח שביצירותיו הספרותיות בולט "בוסתן ספרדי", מחזה שתרם תרומה מכרעת לטיפוח שפת הלאדינו ותרבותה ומוצג כעשרים שנים על בימות התיאטרון; מורה ומחנך, דיפלומט, חבר כנסת ושר, שוחר שלום המאמין באמונה שלמה ביכולתנו לחונן שלום עם שכנינו.
בספרו האוטוביוגרפי "כל הדרך" הוא משרטט בכנות מעודדת הערכה, בעושר של פרטים ובהומור דק את מגילת חייו הציבוריים והאישיים.
בעריכת ד"ר אייל מירון
נבון חייו ויצירתו
הופק על ידי בנו, ארז נבון, לאחר פטירתו של נבון. הספר מאגד יצירות ספרותיות ונאומים שונים.
במלאת שנה לפטירתו של יצחק נבון, הנשיא החמישי של מדינת ישראל, רואה אור האלבום נבון, המפגיש את הקורא עם מורשתו של האיש ועם הערכים שהובילו את עשייתו הפוליטית והציבורית, את יצירתו הספרותית ואת דרכו האישית.
הספר כולל תמונות וחומרי ארכיון נדירים, מאמרים ונאומים מכוננים ומרגשים משנות פעילותו כיד ימינו של דוד בן־גוריון ומימי כהונתו כחבר כנסת, כשר החינוך והתרבות וכנשיא המדינה. מכל אלה משתקפים אהבת אדם באשר הוא אדם, אהבת מולדת ורצון עמוק לשרת את העם.
זהו ספר החולק כבוד לאיש שביקש להניח ולו לבנים אחדות בבניין הארץ הזאת, בעיצוב תרבותה ודמותה החינוכית והמוסרית; שוחר שלום שחתר בכל מאודו להשכנת שלום בר קיימא עם שכנינו; אדם שפעל לאיחוי השסעים בחברה, לצמצום הפערים הכלכליים ולמציאת מסילות בין העדות והדתות השונות בארץ.
לצד הדברים שנשא במסגרת תפקידיו הרמים, כגון נאום ההשבעה לנשיאות ונאומו בערבית בפרלמנט המצרי, מובאים באלבום זה פרקים נבחרים מיצירותיו של נבון, ששילב עשייה והגשמה, רוח והגות; כך, בין היתר, מחזהו המצליח בוסתן ספרדי, המעלה על נס את שפת הלאדינו ואת תרבותה המעטירה של יהדות ספרד, וכתביו על ירושלים, כור מחצבתו, המקבלים משנה תוקף ביובל החמישים לאיחודה של העיר.
מהדורה זו כוללת גם דברים – שחלקם חוברו במיוחד עבור ספר זה – מפרי עטם של נשיא המדינה ראובן ריבלין, והנשיא התשיעי שמעון פרס; חתני פרס ישראל יהורם גאון, חיים גורי וא.ב. יהושע; הסופרים חיים באר ואלי עמיר; האמנים יוסי אלפי ושלמה ארצי, ובני משפחתו של נבון.
נבון - מפניני בוסתנו של הנשיא החמישי
זיכרונותיו של אדם הם המהווים את ספרייתו הפרטית, והיא מגוונת ועשירה אף יותר כשבעליה, יצחק נבון, נשיאה החמישי של ישראל הוא עד ושותף להקמת המדינה ונמנה עם קברניטיה.
כדי שלא יתפוררו, יתפזרו וייעלמו ספריו וזיכרונותיו, הוקם "ארכיון נבון- " בית חם שבו דרים בכפיפה אחת כתביו ויצירותיו, מאמריו, נאומיו, קטעי עיתונות, כתבי יד מקוריים, תצלומים היסטוריים, תכתובת ענפה עם אזרחים מן השורה ועם שועי עולם כאחד, וכן חפצים אישיים ומזכרות שהוענקו לו בכל תחנה מתחנות חייו.
קרוביו, יקיריו, ידידיו, ומוקירי זכרו של הנשיא החמישי יצחק נבון תרמו לנו מחוויותיהם האישיות, מזיכרונותיהם ומרגעים במחיצתו – פכים קטנים השופכים אור על אישיותו ודמותו הציבורית והפרטית כאחת, בימים שקדמו למשרה הרמה שנשא ובימים שבאו אחר כך".
וכך לצד פריטים, תמונות, מסמכים, פתקים, קטעי עיתונות ועוד, שיבצנו סיפורים קצרים המתכתבים עם הפריטים והמאירים זרקור על דרך וערך של יצחק נבון.
יומן מדיטציה בבורמה
"הרבה חששתי אם להעלות על הכתב את המוצאות אותי באותו המנזר. מאורעות אינם מתגבשים, רק חוויות, הרגשות, התפעלויות, הרהורים. הם כל כך מיוחדים במינם ושונים מכל מה שעבר עליי עד אז, שהם נראים מגוחכים למי שלא התנסה בהם. שמתי את נפשי בכפי והעליתים על נייר. אלה הדברים אינם בדויים מן הלב. כולם אמת ואין בהם הגזמות. המאמין – יאמין, והכופר – יכפור".
בשנת 1961 נסעו דוד בן-גוריון, ראש ממשלת ישראל דאז, ויצחק נבון, מזכירו המדיני ולימים נשיאה החמישי של מדינת ישראל, לביקור ממלכתי ארוך בבורמה בהזמנתו של ראש הממשלה אוּ-נוּ. בעוד שבימי הביקור הראשונים עסק בן-גוריון בפולמוס סוער בענייני פוליטיקה, בודהיזם, גלגול נשמות ומה שביניהם, החליט נבון להיענות להצעת מארחיו ולתרגל מדיטציית ויפאסנה בהתבודדות, בהדרכתו של או-בה-קין, מי שהיה גם מורו של ס. נ. גואנקה.
יומנו של נבון מתאר בצורה חיה ואותנטית את המחשבות, הדאגות, הסקרנות וכן את רגעי הייאוש ורגעי ההארה המבורכים שאותם חווה במהלך ימי התרגול במנזר הבודהיסטי. היומן יכול להיקרא הן כסיפור מסע לנוסעים לבורמה ולמתעניינים בתרבות המזרח הרחוק, הן כמקור להשראה למי שמתַרגלים מדיטציה ולמי שהיו רוצים להתנסות בה אך אינם מעיזים.
בהוצאת חד קרן
האוצר הנסתר / גלילה רון פדר -עמית
נבון פעל בכל מאודו להעצמת כוחו של "היחד" הישראלי המגוון וניסה לגשר על פני רגשות קשים של קיטוב וניכור. הוא פנה לכל אחד בחום ובעניין והאמין שלכל אחד יש סיפור שצריך להישמע, כי מכל סיפור ניתן ללמוד משהו שיקדם את הטוב המשותף של כולנו פה.
הַיֶּלֶד אִיזַק, שֶׁכֻּלָּנוּ מַכִּירִים כְּיִצְחָק נָבוֹן, חוֹלֵם לִקְנוֹת אֶת בֵּית הַסֵּפֶר
וְלַהֲפֹךְ אוֹתוֹ לְמָקוֹם כֵּיפִי וּמְעַנְיֵן, שֶׁאַף תַּלְמִיד לֹא מַפְרִיעַ בּוֹ וְאַף
מוֹרֶה לֹא כּוֹעֵס וּמַעֲנִישׁ כְּמוֹ אָדוֹן משֶׁה, הַמּוֹרֶה שֶׁלּוֹ. וּמִנַּיִן יַשִּׂיג כֶּסֶף
כְּדֵי לִבְנוֹת אֶת בֵּית הַסֵּפֶר הַחֲלוֹמִי הַזֶּה? לְאִיזַק יֵשׁ תָּכְנִית: הָאַגָּדָה
מְסַפֶּרֶת שֶׁאוֹצָר אַדִּיר קָבוּר בַּחֲצַר בֵּיתָהּ שֶׁל מִשְׁפַּחְתּוֹ בִּירוּשָׁלַיִם. הוּא
צָרִיךְ רַק לִמְצאֹ אֶת הָאוֹצָר, וְאָז הַכּלֹ יִסְתַּדֵּר. נִשְׁמָע בִּלְתִּי אֶפְשָׁרִי? לֹא
כְּשֶׁמְּדֻבָּר בְּאִיזַק. כִּי יִצְחָק נָבוֹן, מִי שֶׁהָיָה לַנָּשִׂיא הַחֲמִישִׁי שֶׁל מְדִינַת
יִשְׂרָאֵל, לֹא הָיָה אִישׁ רָגִיל וְגַם לֹא יֶלֶד רָגִיל. הוּא אָהַב סִפְרוּת וְשִׁירָה,
כָּתַב מַחֲזוֹת, הָיָה בָּקִיא בְּשָׂפוֹת, וְיוֹתֵר מִכֹּל חָלַם לְהַשְׁכִּין שָׁלוֹם בֵּין
הַקְּצָווֹת בַּחֶבְרָה – בֵּין הָעֵדוֹת בְּיִשְׂרָאֵל וּבֵין יְהוּדִים וַעֲרָבִים. הַרְבֵּה
חֲלוֹמוֹת וּשְׁאִיפוֹת הָיוּ לַיֶּלֶד אִיזַק, אֲבָל כֵּיצַד מַגְשִׁימִים אוֹתָם?
ספרות נוער, ראשית קריאה
לעלות אל העם - סיפורו של יצחק נבון / גלילה רון פדר -עמית
כאשר נולד יצחק, בנה הצעיר של משפחת נבון, אף אחד לא חשב שהילד השובב הזה יהיה אי–פעם נשיא מדינת ישראל. ממשפחת אביו, מהמשפחות הוותיקות ביותר בירושלים, וממשפחת אימו שעלתה ממרוקו, יצאו רבנים מוכרים – ומי היה יכול להעלות בדעתו כיוון כזה?
יצחק נבון, הנשיא החמישי של מדינת ישראל, חלם להיות מורה וסופר, אבל המציאות הכתיבה מהלכים אחרים. אמנם כבר בגיל צעיר התפרסם סיפורו הראשון, אבל זה לא מנע ממנו להיות חניך בתנועת הנוער בית"ר, להתגייס לאצ"ל, מאוחר יותר להתגייס ל'הגנה', ובמלחמת העצמאות לקחת חלק בהגנה על ירושלים. הרצון להשפיע ולתרום לקירוב לבבות בין דתיים לחילוניים, בין בני עדות המזרח לאשכנזים ובין יהודים לערבים דחפו אותו לפעילות פוליטית. הוא היה איש אמונו של דויד בן–גוריון, דיפלומט, חבר כנסת, שר חינוך ונשיא המדינה, אבל כשנשאל מהו מקצועו, תמיד נהג לומר: "אני מורה."
לעלות אל העם אינו ביוגרפיה, אלא סיפור עלילתי. זהו סיפור חייו המעצים של יצחק נבון, שהוכיח כי אדם נחוש מסוגל להגשים את חזונו כמעט בכל מצב. למרות כניסתו לפוליטיקה הוא נשאר איש רוח, שבין יצירותיו הספרותיות בולט המחזה 'בוסתן ספרדי' המוצג כבר עשרות שנים על בימות התיאטרון. גם בהיותו נשיא המדינה נשאר נבון אדם צנוע, ובכל מגעיו עם העם הרגיש שהוא עולה אליו ולא יורד אליו.
הולך ברקידה
סיפור על התלבטותו של נער בבואו לבחור בין חיי קיבוץ לבין לימודים בישיבה בירושלים.
יצחק נבון כתב סיפור זה בצעירותו וזכה בפרס הסיפור הקצר שיזמה מערכת העיתון "הגלגל" בשנת 1944.
ששת הימים ושבעת השערים
אגדה שנבון כתב מייד בתום מלחמת ששת הימים ובה מתואר פולמוס בין שערי ירושלים, מי מהם ראוי שחיילי צה"ל ייכנסו דרכו לעיר העתיקה. בשנת 1982, במסגרת פסטיבל ישראל, הלחין מתי כספי את הטקסט, והתזמורת הקאמרית הישראלית ביצעה את היצירה בניצוחו של כספי. הקריין היה יוסי בנאי.
מגילת הזקנים אשר בכותל המערבי
סיפור בסגנון אגדה ובו מתאספים שלושים ושניים זקנים מירושלים ופונים לאל בבקשה שייקח את נשמותיהם ואת שנותיהם הנותרות ובלבד שלא יקצור את חיי בנערים, החיילים היוצאים אלי קרב. "שלושים ושתיים חתימות רועדות של שלושים ושניים זקנים כואבים כנגד ל"ב נתיבות עולם".
באמונתו יחיה
לקט מאמרים של יצחק נבון על דוד בן גוריון.
הקלטת הספר כל הדרך
הוקלט על ידי ירון לונדון – חברת אייקאסט, למען העיוורים (לאור התנדבותו של נבון במרכז לחינוך עיוורים בירושלים).